Inici arrow Ressenyes arrow Escalada clàssica arrow Via Anna Rubio (Esperó de les orenetes- Esplovins)- Coll de Nargó- Peramola
Via Anna Rubio (Esperó de les orenetes- Esplovins)- Coll de Nargó- Peramola PDF Print E-mail
Escrit per Jordi Ricart   
Abr 20, 2014 at 11:21 PM

Via ANNA RUBIO (MD sup, 6c, 285 m)precedida per la primera part de la via UES (5a, 265 m) a l'Esperó de les Orenetes(Cinglera dels Esplovins. Coll de Nargó/Peramola)

Màxim obligat: Per nosaltres 6a+.

Material:Unes 18 cintes (algunes llargues),aliens groc i vermell, friendsCamalot nº0.75 i 2.

Horari: 1h 35' la primera i 5h 45' la segona.

Orientació: Sud-est.

Per: Andrés Sanchez i Jordi Ricart.

Data: 17-4-14

La via Anna Rubio és una via força mantinguda amb bona i molt bona roca, en general, on totes les tirades, a excepció del llarg de la feixa en pendent, són maques o molt maques.Té el nom gravat a peu de via. Està equipada amb parabolts, claus i algun pont de roca. Hi ha bastantes reunions força incòmodes. Hem emplaçat tot o parcialment el material esmentat en el primer pas de la via, L6, L7 i L8. Amb tot cal agrair i felicitar a l'autor de la via, David Hita, per la gran feina feta.

L'Esperó de les Orenetes queda partit a mitja alçada per un bosquet penjat, la via comença aquí. Per accedir-hi tenim dues opcions: pujar des del peu de la paret per un corriol tortuós amb alguns trams de corda fixa o fer la primera part d'alguna de les vies que creuen el bosquet. Nosaltres hem pujat per la UES fent un total de 550 m d'escalada. Per fer-ne via hem fet quatre tirades. Hem fetreunió a les R parelles, fent uns metres a l'enssamble, i el curt setè llarg del recorregut original de la via. Després es remunta cap a la dreta per baixar a ran de paret evitant el bosquet.

Aproximació: Després d'Oliana per la C-14, es voreja el pantàdirecció la Seu, passat el túnel de l'Esquella (aparcament de la Ferrada Regina), abans d'entrar al següent (PK 150) tombar a la dreta per l'antiga carretera. Al final de la immediata esplanada i a l'altra banda de l'antiga carretera hi ha un corriol que va directa a la paret. En uns 30' s'arriba a peu de via amb la paraula UES gravada a la paret.

 

Via ANNA RUBIO

L1 (25m, 6a): La dificultat obligada es concentra al principi del llarg. Hi ha un pas llarg per atènyer el primer bolt, es pot protegir amb l'alien vermell.

L2 (25m, 6b): Magnífica placa amb bona presa on la màxim dificultat queda concentrada en un petit diedre, de moviments tècnics, que trenca la tònica del llarg.

L3 (25m,6c):Llarg de placa amb un inici sinuós.

L4 (25m, II):Es creua en lleu ascens la tarterosa feixa en pendent. Sortosament està equipada amb una maroma i després amb una corda fins la següent reunió.

L5 (50m, V+): Agradable placa coronada per un petit sostret de boníssimes presses.

L6 (35m, 6b): Per nosaltres el llarg clau de la via.Llarg força mantingut i el més exposat on curts trams verticals donen pas a flanquejos horitzontals cap a la dreta.El segon bolt, tot i estar a la vertical del primer, no es veu i el pas no es gens clar. Acabo fent una mica de volta exposada a l'esquerra per tornar ràpidament a la dreta per encintar el bolt. En les travessies,  tot i haver-hi bona presa, cal afegir algunes assegurances ja que les fixes allunyen una mica.

L7 (15m, V+): Després del clau es flanqueja cap a l'esquerra reforçant el tram amb un parell de friends.

L8 (35m, V): Es va a buscar la base del sostre pel terreny més evident. Es flanqueja en horitzontal i després d'un petit esperonet es remunta a un replanet.

L9 (35m, 6a):Llarg bonic i mantingut amb curiosa i variada textura rocosa.

L10 (15m, 6a):Superat l'atlètic sostre fissurat amb bones preses es continua per una placa amb agraïdes preses.  

Descens:Es va a ran de cinglera direcció sud, a poca distància en l'angle que formen el final de la paret de l'Esperó de les Orenetes amb la paret de la Torre de Lleida s'hi intueix un corriol; si es treu el cap pel mateix, es veuran les abundants marques de pintura blava que acabaran enllaçant amb les marques vermelles de la baixada de la Ferrada. Tot i l'abundància de fites s'han de seguir sempre les marques blaves que esquiven diferents paranys. En 1h 30 minuts arribem a l'aparcament de la Ferrada Regina on tenim el vehicle.          

Adjunto les fotos i laressenya de l'autor treta de la web del Luichy (lanochedelloro)

Jordi Ricart

Ressenya

Fotos

Last Updated ( Abr 20, 2014 at 11:37 PM )